Miért egészséges az alma?

„Napi 1 alma az orvost távol tartja!”

"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

 

 Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.

AlmadombokAz ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. India orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek.

Az almafát mindenki ismeri, és gyümölcslevének értékessége és kellemes íze miatt nálunk mindenütt termesztik

A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga).

Az alma sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Például jót tesz a fogaknak: ha almát ropogtatunk, édesség nassolása helyett, megelőzhetjük, hogy elromoljanak a fogaink. Emellett segíti az emésztést, a vese és a máj működését is szabályozza. A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak a gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza.

Az alma héjastól, egészben fogyasztva a legegészségesebb. Finom grillezve is, az illata pedig elárasztja a konyhát.

A sokszínű, sokféle alma egész évben kapható. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, így fontos, hogy minél többet együnk belőle.