Mit kell tudni a magyarországi zöldség-gyümölcs csomagolásáról?

GiziplusgusztiGarden Gizi és Guszti ennek szerettek volna utána járni, így ellátogattak egy csomagoló üzembe.

Először arra szerettek volna választ kapni, hogy …

Mibe csomagolják ezt a rengeteg gyümölcsöt és zöldséget?

A zöldségek, gyümölcsök csomagolására rendkívül sokféle megoldás létezik. Az uborkát, paradicsomot és paprikát leggyakrabban fa, műanyag vagy papír rekeszekbe csomagolják.  Akadnak még tálcás, néhány darabos csomagolások, amelyekbe például a különböző színű paprikákat egymás mellé sorakoztatják.Lada

Az almát, cseresznyét, meggyet, őszibarackot, szilvát, körtét különböző méretű fa vagy műanyag rekeszekbe, esetleg kartonpapír dobozokba csomagolják.

És ezeket kézzel csomagolják?

Alma

Természetesen nem. :)  Sok fajta csomagológép létezik manapság. Gusztit ezek érdekelték a legjobban. Tálcazáró géppel, fóliahegesztő géppel is találkozott.  A hálózó gépsorok alkalmasak különböző tömegű, kisebb nagyobb hálós csomagolásokra. A tálcafóliázó gépek, a habtálcás zöldségek-gyümölcsök csomagolására használhatóak. Csomagoló

Az is felmerült bennük, hogy …

Fontos a vásárlók számára a külső csomagolás?

Gizi szeret csomagolni, minden ajándékot precízen becsomagol, szépen díszíti mert tudja, hogy akinek a meglepetést szánja először a csomagolást nézi meg. Így van ez a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is. A vevők is a csomagolás alapján döntenek, ami sérült, gyűrött, piszkos, azt nem szívesen választják. Egy újszerű csomagolásért magasabb árat is elkérhetnek a gyártók. A megfelelő csomagolás: árubarát, vevőbarát, környezetvarát és gazdaságos. Könnyen nyitható, visszazárható.

Az utolsó kérdést Guszti tehette fel, mivel odafigyel környezetére, nem volt meglepő, hogy ennek szeretett volna utána járni.

Milyen környezetbarát csomagolások léteznek?Foeld

A környezetre nézve, talán a papír a legártalmatlanabb csomagolóanyag. Nagyon nagy százalékban újrahasznosítják. Léteznek manapság környezetbarát műanyagok is, amelyek a fény és levegő hatására viszonylag rövid idő alatt lebomlanak. A zsugorfólia használatának nagy hatása van a környezetvédelemre. Használatával nagymértékben csökkent a papírfogyasztás a csomagolás területén. Amellett, hogy sokkal nagyobb védelmet biztosít a csomagolt termék számára, nagymértékben csökkenti a papírfogyasztást és ennek igen pozitív hatása van a környezetvédelemre. A zsugorfólia másik nagy előnye, hogy a legtöbb típus nem tartalmaz mérgező alapanyagokat, ezáltal az elégetés során sem juttat mérgező anyagokat a levegőbe.

Bármilyen csomagolóanyagról is legyen szó, nagyon fontos, hogy valamilyen mértékben a környezet védelmét szolgálja, hiszen a környezetszennyezés borzalmasan megnövekedett az utóbbi évtizedekben, és ennek valamilyen módon gátat kell vetni.

A környezettudatos csomagolás egy óriási lépés ebből a szempontból, hiszen nagyon sok felesleges papírfelhasználást lehet megtakarítani, valamint nagyon sok káros anyagtól lehet megóvni a környezetet.Almak